Buku panduan menjalankan bisnes di negara China untuk orang Amerika

Jika anda berminat untuk menambahkan lagi pengetahuan dan ilmu tentang borong dari negara China, mungkin salah satu buku yang anda boleh baca (jika ada masa) ialah buku berjudul An American Guide to Doing Business in China.

 

Buku ni saya jumpa secara tak sengaja semasa saya sedang mencari buku yang menarik untuk saya pinjam dari perpustakaan negara.

 

Selain suka beli buku, saya juga banyak pinjam buku dari perpustakaan awam. Biasanya, untuk buku-buku yang saya tak begitu pasti untuk beli, saya akan pinjam dulu dari perpustakaan awam.

 

Jika saya rasa buku tersebut menarik, dan info dalam buku tersebut saya akan perlu jadikan rujukan dimasa akan datang, barulah saya akan beli buku yang sama kemudian.

 

Akan tetapi, untuk ebook Rahsia Taobao ni, apa yang saya boleh katakan, ia adalah panduan yang wajib beli, sebabnya ia akan kita jadikan rujukan dari masa ke semasa apabila mula memborong secara online kelak.

 

Saya nak cerita tentang topik MURAH.

 

Orang kita memang suka barang yang murah. Kalau kita lihat, banyak shopping mall yang menggunakan taktik HARGA MURAH untuk menarik pelanggan.

 

Jika barangan tersebut boleh didapati dengan harga yang MURAH kenapa nak bayar dengan harga yang mahal? Betul tak? Sudah tentu, disamping kita mahukan harga yang murah, kita juga mahukan produk yang berkualiti.

 

Dalam buku yang saya sebutkan diawal-awal artikel ini, iaitu buku berjudul An American Guide to Doing Business in China, dunia mengiktiraf bahawa terdapat dua negara yang mampu memberikan harga murah.

an-american-guide-to-doing-business-in-china

Jika ianya tentang SERVIS atau perkhidmatan, maka negara yang dijadikan pilihan adalah INDIA.

Jika ianya tentang pembuatan dan pengilangan, maka negara yang disebut-sebutkan setiap masa adalah CHINA.

 

Negara China mempunyai jumlah penduduk yang sangat ramai. Mereka mampu berikan tenaga kerja yang sangat ramai, justeru mampu untuk tawarkan harga yang agak murah juga.

 

Selain dari itu, kadar tukaran matawang juga berikan sedikit kesan. Kesan yang mana akan menyebabkan transaksi yang dilakukan apabila menggunakan matawang Renminbi jadi lebih menjimatkan.

Baca juga: Risiko kadar tukaran matawang apabila membeli borong dari China secara online

 

Apapun, buku ni bagus dan sudah tentu banyak memuatkan info-info tentang buat bisnes di China.

 

Walaubagaimanapun, dalam buku ni tak ada cerita macam mana cara kita nak borong barangan dari China secara online.

 

Jujurnya, kita tak tau tu semua pun tak apa. Asalkan tahu macam mana nak online, tau guna internet, kita dah boleh mula borong dari China hari ini juga.

rahsia-taobao-borong-dari-china

Kalau anda ada panduan Rahsia Taobao ini, ia akan jadi lagi senang. Klik sini untuk muat turun panduan ini.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: